همیشه این سوال از پزشکان پرسیده می شود که جراحی چاقی چیست و چرا افراد به جای ورزش کردن و رعایت کردن رژیم غذایی که منجر به کاهش وزن می شود، به جراحی لاغری سوق پیدا می کنند و از این روش برای لاغر شدن بهره می برند؟!
همواره در برخورد با افرادی که از اضافه وزن خود رنج می برند این جملات شنیده می شود:
خیلی ورزش کردم ولی لاغر نمیشم
هر رژیمی رو شما بگین امتحان کردم لاغر هم شدم ولی بعد از مدتی که رژیم تموم شد دوباره چاق شدم حتی وزنم بیشتر از وزن قبل از رژیم شده
آقای دکتر نمیتونم رژیم بگیرم
یا آقای دکتر وقت ورزش کردن ندارم
از محیط باشگاه خوشم نمیاد، اونجا اعتماد به نفسم رو از دست میدم
و …
تمامی این جملات و جملات مشابهی که می شنویم یک راه حل مشترک دارند و اون جراحی چاقی است. حالا برسیم به اینکه جراحی چاقی چیست و چرا باید این عمل را انجام دهیم؟؟؟
در پاسخ به این سوال ابتدا باید به چند نکته اساسی در رابطه با جراحی چاقی یا با نگاهی دیگر جراحی لاغری اشاره کنیم. خوب مانند هر روش درمانی دیگری جراحی چاقی نیز یک روش درمانی بسیار موثر و ارزشمند است که فرد پس از انجام آن و پس از مدتی بعد از عمل، از رژیم های غذایی طاقت فرسا و مداوم و همینطور از ورزش سخت با دوره جوابدهی طولانی راحت می شود.
جراحی چاقی چیست؟
سوالی که همواره به محض شنیدن این کلمات به ذهن می رسد این است که به طور کل جراحی چاقی چیست و با چه مکانیزمی باعث لاغر شدن می شود و این که در بسیاری از سایتها دیده می شود می گویند لاغری با این روش بازگشت ندارد، یعنی چه؟
جراحی چاقی یا به عبارتی جراحی لاغری با تغییری که در مکانیزم دستگاه گوارش بوجود می آورد باعث دریافت کالری کمتر و یا جذب مواد غذایی کمتر یا هر دو مورد می گردد که این امر بعد از مدتی باعث کاهش چشمگیر وزن فرد می شود. این عمل جراحی برای افرادی که اضافه وزن شدیدی دارند به شدت توصیه می گردد زیرا با روشهایی که گفته شد امکان بازگشت به وزن قبلی را پس از عمل جراحی از بین برده و اندامی ایده آل برای افرادی که از چاقی خود رنج می برند به ارمغان می آورد.
انواع جراحی چاقی، تفاوت ها و شباهت ها:
بطور معمول سه نوع عمل جراحی چاقی انجام می گیرد که این اعمال جراحی برای همه بیماران بطور مشخص و از پیش تعیین شده نمی باشد و به عواملی از جمله تغذیه بیمار قبل از عمل جراحی، سن، بیماریهای قبلی، داروهای مصرفی و … بستگی دارد و نوع عملی که هر فرد باید انجام دهد پس از مشاوره با پزشک متخصص و بررسی تمامی عوامل موثر بر جراحی تعیین می گردد. اما بطور کلی اعمال جراحی چاقی به سه دسته کلی زیر تقسیم بندی می شوند که هر کدام مزایا و معایب مختص به خود را دارد که در مقالات سایت به تفصیل درباره هر یک از آنها صحبت شده است.
انواع عمل جراحی چاقی:
- عمل بای پس کلاسیک معده
- عمل مینی بای پس معده
- عمل اسلیو معده
عمل جراحی بای پس کلاسیک:
در روش بای پس کلاسیک معده ، ابتدا معده را به دو بخش کوچکتر در بالا و بزرگتر در پائین تقسیم می کنیم. سپس بر اساس وزن و قد بیمار قسمتی از روده باریک قطع شده و به قسمت کوچکتر معده که حجمی حدود ١٠-۵ درصد حجم کلی معده است پیوند زده می شود.در ادامه سر دیگر قسمت قطع شده روده به قسمت پائین تر روده پیوند زده می شود.در نتیجه وقتی بیمار غذا میل می کند هم حجم کمتری میتواند غذا بخورد و هم غذای خورده شده از قسمت زیادی از معده و ابتدای روده باریک عبور نمی کند و سطح جذب مواد غذایی کاهش می یابد. در روش جراحی فوق هیچ قسمتی از معده از شکم خارج نشده و فقط مسیر عبور غذا تغییر می کند. در این روش کاهش اثر جذب مواد غذایی نیز به همراه کاهش مقدار دریافت غذا اتفاق می افتد و لاغری محسوس فرد پس از عمل جراحی قابل مشاهده خواهد بود.
عمل جراحی مینی بای پس معده:
در روش مینی گاستریک بای پس ابتدا معده به دو بخش کوچکتر در بالا و بزرگتر در پائین تقسیم می شود. سپس بر اساس سن و قد بیمار قسمتی از روده باریک به قسمت بالای معده آورده شده و به قسمت کوچکتر معده که حجمی حدود 20-15 درصد حجم کلی معده را شامل می شود، پیوند زده می شود. بیمار وقتی غذا میل می کند هم حجم کمتری می تواند غذا بخورد و هم غذای خورده شده از حجم زیادی از معده و حدود ۲۰۰ سانتی متر ابتدای روده باریک رد نمی شود. در جراحی فوق هیچ قسمتی از معده از شکم خارج نشده و فقط مسیر عبور غذا تغییر می کند. در این روش جراحی نیز لاغری از طریق کاهش دریافت مواد غذایی و کاهش اثر جذب مواد غذایی اتفاق می افتد و اثرات لاغری پس از عمل جراحی خودنمایی می نماید.
عمل جراحی اسلیو معده:
در روش جراحی اسلیو حدود ٨٠-٧۵ درصد از حجم معده توسط جراح جدا و از بدن خارج می شود و باقی مانده معده به شکل یک لوله باریک درآمده که قادر به نگهداشتن حجم زیادی غذا در خود نمی باشد. هورمون هایی توسط قسمت خارج شده معده تولید می شود که باعث افزایش اشتها می شود و در نتیجه با خارج کردن این قسمت از معده اشتهای بیمار نیز کاهش مییابد. در نتیجه کاهش اشتها، مقدار غذای دریافتی توسط فرد کاهش یافته و پروسه لاغری اتفاق می افتد. این عمل نیز از رایج ترین اعمال جراحی چاقی در دنیا و همینطور در ایران می باشد.
دوره نقاهت عمل جراحی چاقی:
عمل جراحی چاقی در حال حاضر توسط دکتر طالبیان به روش لاپاراسکوپیک انجام می گردد و مدت بستری در این عمل بطور معمول یک روز و دوره استراحت بعد از عمل یک هفته می باشد ولی تمامی این زمانهای گفته شده کاملا بستگی به فرد و میزان رعایت دستورالعمل های بعد از جراحی چاقی دارد.
آیا عمل جراحی چاقی برگشت پذیر است؟
این سوال بسیار مهمی است که تقریبا تمامی افراد مراجعه کننده می پرسند و در پاسخ باید گفت تا حد زیادی خیر. بدین معنا که عمل جراحی چاقی در مدت زمان طولانی باعث لاغر ماندن و تناسب اندام فرد عمل شده می گردد و بعد از چندین سال ممکن است فرد بخشی از وزن از دست داده خود را دوباره بدست بیاورد و قطعا این برگشت وزن کمتر از 40 درصد وزن از دست داده شده است. به این ترتیب می توان اینطور گفت که وزن اولیه قبل از عمل دیگر بر نمیگردد و تناسب اندام با کمی ورزش و رعایت رژیم غذایی درست همواره پابرجا خواهد ماند. در این مورد نیز مانند موارد ذکر شده تا حد زیادی به خود فرد و رعایت دستورالعمل های بعد از جراحی بستگی دارد.
رژیم غذایی بعد از عمل جراحی چاقی:
در رابطه با رژیم غذایی بعد از عمل جراحی چاقی و موارد منع مصرف و مکمل هایی که باید مصرف گردد در این مقاله به تفصیل صحبت شده است و می توانید با مراجعه به آن از تمامی جزئیات رژیم غذایی بعد از عمل جراحی چاقی مطلع شوید. ولی بطور خلاصه باید گفت بعد از عمل جراحی چاقی جدولی از تمامی غذاهایی که باید مصرف شود و تمام غذاهایی که ممنوعیت مصرف دارند به فرد داده می شود و با رعایت کردن موارد ذکر شده در آن می توانید به وزن دلخواه خود بدون عوارض جانبی برسید. علاوه بر این مکمل هایی که باید مصرف شوند نیز توسط پزشک در نسخه ای تجویز می گردد که بعد از جراحی بدن دچار افت مواد غذایی مورد نیاز نگردد.
مزایای انجام عمل جراحی چاقی:
همانگونه که در ابتدای مقاله اشاره شد همواره سوالها و نظرات مختلفی در رابطه با عدم رعایت صحیح رژیم غذایی و ورزش کردن مطرح می گردد که در بسیاری از موارد نیز حق با مراجعه کنندگان است. در افرادی که از چاقی رنج می برند، فرآیندکاهش وزن همواره فرآیندی فرسایشی و عمدتا برگشت پذیر است و مداوم این بالا و پایین شدن وزن در افراد دیده می شود و تقریبا در اکثر موارد نیز فرد به وزن دلخواه خود نمی رسد یا بعد از مدتی خسته می شود و دست از تلاش کردن برمی دارد که نتیجه آن برگشت سریع وزن به قبل از رژیم و ورزش می باشد. در این زمان می توان گفت بهترین روش برای کاهش وزن عمل جراحی چاقی است. زیرا مدت زمان کاهش وزن بسیار سریع تر از روشهای دیگر و برگشت پذیری آن خیلی دیرتر و بسیار کمتر از روشهای دیگر است. علاوه بر این فرد با ورزش کردن متناوب نیز می تواند تناسب اندام مورد نظر خود را بدست بیاورد و نیاز به ورزش سخت و طاقت فرسا نیز ندارد. از دیگر مزایای عمل جراحی چاقی بالاتر رفتن اعتماد به نفس فرد در مدت زمان کوتاه است زیرا روند کاهش وزن ملموس است و انگیزه رعایت کردن رژیم غذایی بالاتر و کاهش وزن سریعتر اتفاق می افتد.
علاوه بر تمامی موارد یاد شده جراحی چاقی با کمک روانی که به فرد مبتلا به چاقی می کند، می تواند روی زندگی شخصی و خانوادگی وی نیز اثرگذار باشد و همواره احساس رضایت با افزایش تناسب اندام افزایش پیدا می کند.
از سوی دیگر عوارض چاقی بر روی بدن بسیار بیشتر از عوارض جراحی چاقی است. از عوارض پیدای چاقی که در اکثر افراد دیده می شود می توان به دیابت نوع 2، کمر درد، پا درد، مشکلات قلبی و عروقی، مشکلات گوارشی و … اشاره نمود که در رابطه با این اثرات در مقالات مختلف در سایت به تفصیل صحبت شده است.
روابط زناشویی از دیگر مواردی است که با جراحی چاقی و تناسب اندام بهبود چشمگیر در آن مشاهده می گردد.
علاوه بر تمامی موارد بالا، برای انجام این عمل جراحی در صورتی که دارای BMI بالای 40 باشید، می توانید از پوشش بیمه ای نیز استفاده نمایید که باید این نکته را یادآور شویم ما در بیمارستان خود با تقریبا تمامی بیمه های تکمیلی قرارداد داریم و این موضوع کار را برای مراجعه کنندگان بسیار تسهیل می نماید.
حداقل وزن برای انجام عمل جراحی چاقی چقدر است؟
برای انجام عمل جراحی چاقی باید BMI (شاخص توده بدنی) فرد بالای 35 باشد. در این حالت بهترین نتیجه را می توان از عمل جراحی چاقی گرفت. برای محاسبه BMI می توانید به صفحه اول سایت مراجعه نمایید.
از چه سنی می توان عمل جراحی چاقی انجام داد؟
از سن 8 سالگی تا 70 سالگی می توان عمل جراحی چاقی را انجام داد که در هر فرد با توجه به شرایط بدنی و بیماریهای زمینه ای که فرد درگیر آنهاست کاملا متفاوت است و حتما برای مشاوره به پزشک متخصص باید مراجعه شود.
بعد از عمل جراحی چاقی نیاز به ویزیت مجدد و انجام آزمایش وجود دارد؟
بطور معمول 10 روز پس از عمل جراحی نیاز به ویزیت مجدد وجود دارد. البته ویزیت مجدد به اینجا ختم نمی شود ویک ماه، سه ماه، شش ماه و یکسال بعد از عمل جراحی نیاز به ویزیت مجدد وجود دارد و آزمایشات دوره ای نیز با توصیه پزشک باید انجام شود. بعد از سال اول ویزیت بصورت سالی یکبار خواهد بود و نیاز به مراجعه بیشتر وجود ندارد.
کجا و توسط چه کسی عمل جراحی چاقی را انجام دهم؟
توجه داشته باشید عمل جراحی چاقی باید توسط یک پزشک حاذق و با سابقه انجام گیرد. دکتر پدرام طالبیان فلوشیپ جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی و متابولیک هستند و در سالیان گذشته بیش از 1000 عمل جراحی چاقی و اعمال لاپاراسکوپی دیگر را می توان در رزومه ایشان ملاحظه نمود. پیشنهاد می شود حتما قبل از تصمیم گیری برای انجام عمل جراحی چاقی به درستی تحقیق نمایید و این عمل را نزد پزشکی مجرب و متبحر انجام دهید.