دکتر پدرام طالبیان
جستجو

پرسش و پاسخ با

دکتر پدرام طالبیان

در صورتی که پرسش مورد نظر خود را پیدا نکردید از این طریق سوال خود را مطرح کنید.

لطفا موضوع پرسش مورد نظر خود درباره عمل های جراحی چاقی را انتخاب کنید

با عمل اسلیو با توجه به حجم اولیه معده بین 70 تا 85 درصد معده خارج می شود.

عمل جراحی به نام مینی اسلیو در جهان تعریف نشده است و جراحی اسلیو به صورت استاندارد بر روی یک لوله با شماره مشخص انجام می شود و تغییر این استاندارد باعث ایجاد نتایج ضعیف شده و حتی بیمار ممکن است در آینده نزدیک نیاز به انجام عمل مجدد جهت اصلاح عمل مینی اسلیو قبلی پیدا کند.

در صورتی که شاخص توده بدنی (BMI) فرد بالای عدد 40 باشد، این عمل تحت پوشش بیمه قرار می گیرد.

این میزان بر اساس سقف بیمه و فرانشیز بیمه متغیر بوده و می بایست از نمایندگی بیمه مربوطه سوال شود.

خیر، ولی در صورتی که شاخص توده بدنی (BMI) فرد بالای عدد 40 باشد و توسط پزشک معالج به دفاتر بیمه مربوطه معرفی شده و تاییدیه بیمه را قبل از عمل دریافت کند درصدی از هزینه اخذ شده از بیمار پس از عمل جراحی به صورت تاخیری به بیمار بازگردانده خواهد شد (درباره زمان و میزان پرداخت باید از بیمه مربوطه سوال فرمایید).

بله، با رعایت دستورات غذایی بعد از عمل میزان کاهش موزن بیشتر بوده و نتایج دراز مدت بهتری خواهد داشت.

معمولا بیمار یک ماه بعد از عمل جراحی می تواند مصرف نان و برنج را شروع کند.

از ساعت 12 شب قبل از عمل جراحی بیمار نباید چیزی بخورد و یا بنوشد.

بله، بیمار جوراب ضد آمبولی در صبح روز عمل قبل از ورود به اتاق عمل پوشیده و بین 5 تا 14 روز بعد از عمل نیز باید به غیر از هنگام عمل بپوشد.

جهت انجام آزمایشات 12 ساعت و انجام آندوسکوپی بیمار 8 ساعت باید ناشتا باشد ولی برای سونوگرافی نیاز به ناشتایی نیست.

انتهاب نوع عمل جراحی پس از انجام اقدامات قبل از عمل از جمله آندوسکپی و براساس سن، جنس، عادات غذایی قبل از عمل، میزان تحرک و فعالیت بدنی فرد و سابقه مشکلات گوارشی و توقعات بیمار از عمل جراحی تعیین می شود و انتخاب نوع عمل جراحی بدون توجه به موارد فوق اشتباه بود و همه بیماران کاندیدای یک نوع عمل جراحی چاقی نیستند.

در افرادی که علائم شدید دارند که به خصوص در آندوسکپی هم این ریفلاکس تایید شده است توصیه می شود به جای انجام اسلیو، بای پس کلاسیک معده انجام دهند.

بهتر است که مصرف کورتون قبل از عمل جراحی جهت کاهش عوارض قطع شود ولی در صورتی که امکان قطع دارو وجود نداشته باشد می توان با انجام تمهیدات لازم این عمل را انجام داد.

در صورتی که بیمار تحت نظر و درمان روانپزشک بوده و علائم بیمار کنترل شده باشد با تایید روانپزشک بیمار، عمل جراحی قابل انجام است.

به علت احتمال بالای بروز عوارض بعد از عمل جراحی مانند آمبولی ریه و مشکلات تنفسی، عمل جراحی گزینه مناسبی برای این بیماران نمی باشد.

ریزه خواری یکی از عادات غذایی غلط می باشد که می تواند نتایج جراحی را به خصوص در افرادی که اسلیو شده اند را به شدت تحت شعاع قرار دهد و توصیه می شود بعد از جراحی این عادت غذایی را ترک کند.

بر اساس تحقیقات و مقالات ارائه شده از 8 شالگی تا 70 سالگی (در صورتی که بیمار از نظر قلبی-ریوی تحمل بیهوشی را داشته باشد) قابل انجام است.

انجام آزمایشات کامل، آندوسکپی و سونوگرافی شکم برای تمام بیماران باید انجام شود و در مواردی بر اساس سن، مشکلات همراه بیمار نیاز به بررسی های بیشتر از جمله انجام مشاوره های تکمیلی با سایر تخصص ها می باشد.

داروهای فشار خون بالا و کم کاری تیروئید را بیمار باید در صبح روز عمل با مقدار کمی آب مصرف نماید.

بله، حداقل به مدت دو هفته بیمار مصرف دخانیات را به طور کامل کنار بگذارد که با این کار عوارض عمل جراحی به طور چشمگیری کاهش می یابد.

بهتر است طی دو هفته قبل از عمل، بیمار مصرف مشروبات الکلی را قطع کند.

بله، تمام بیماران قبل از عمل جراحی باید آندوسکوپی شوند.

توصیه می شود که بیمار یک دوره دو هفته ای قبل از عمل دارو جهت درمان عفونت معده مصرف نماید.

یک چک آپ کامل شامل آزمایش خون، الکترولیت ها، آزمایشات کبد و تیروئید، سطج ویتامین ها و اصلاح داخل خون، آزمایش ایدز و هپاتیت، قند خون و چربی خون و آزمایش ادرار باید بررسی شود.

خیر، به علت افززایش مدت زمان عمل جراحی و همراه بودن با عوارض بیشتر عمل جراحی توصیه نمی شود.

در مورد اسلیو معده خیر، چون قسمتی از معده از شکم خارج می شود ولی در مورد بای پس (مینی یا کلاسیک) می توان آناتومی دستگاه گوارش را به حالت قبل از عمل جراحی برگرداند.

بله ولی در مواردی که عمل جراحی بای پس انجام می شود قسمتی از معده از مسیر دستگاه گوارش خارج شده و با آندوسکپی قابل رویت نمی باشد.

اگر بیمار درد ناشی از سنگ کیسه صفرا داشته باشد، حتما باید کیسه صفرا برداشته شود ولی در مواردی که بیمار بدون علامت باشد، فقط در افرادی که بای پس انجام داده اند توصیه به جراحی کیسه صفرا می شود.

خیر، در صورتی که بیمار قبل از جراحی کم خونی شدید نداشته باشد و حین عمل خونریزی شدید نداشته باشد، نیاز به تزریق خون ندارد.

بر اساس نوع عمل جراحی مدت زمان جراحی بین 45 تا 90 دقیقه می باشد ولی با توجه به مراحل آماده سازی قبل از عمل و دوره ریکاوری بعد از بیهوشی مدت زمان حضور بیمار در اتاق عمل بین 2 ال 4 ساعت به طول می انجامد.

بله، بیمار جوراب ضد آمبولی در صبح روز عمل قبل از ورود به اتاق عمل پوشیده و بین 5 تا 14 روز بعد از عمل نیز باید به غیر از هنگام عمل بپوشد.

در صورت عدم رعایت رژیم غذایی و انجام ورزش نامنظم بیمار ممکن است درصدی از وزنی را که کم کرده دوباره اضافه کند ولی وعمولا به وزن اولیه قبل از عمل نخواهد رسید.

بیمار در روز دهم پس از عمل جراحی و در ماه های اول، سوم و ششم و یکسال پس از عمل جراحی باید مجددا ویزیت شده و به صورت دوره ای آزمایش انجام دهد. لازم به ذکر است که معمولا بعد از یکسال ویزیت بیمار به صورت سالی یک بار انجام می شود.

چون جذب داروهای خوراکی ضد بارداری ممکن است بعد از عمل مختل شود بهتر است روش های مکانیکی برای جلوگیری مثل استفاده از کاندوم و دیافراگم استفاده شود.

توصیه می شود بیمار روزانه یک عدد قرص مولتی ویتامین مینرال مصرف نماید و در مورد انجام بای پس ماهانه ویتامین B12 به صورت مکمل مصرف کند. در مواردی ممکن است به صورت دوره ای نیاز به مکمل بیشتر نیز با توجه به نتیجه آزمایشات دوره ای باشد.

معمولا 1 تا 2 هفته پس از عمل جراحی بیمار می تواند رابطه داشته باشد.

توصیه می شود بیمار ماهی یک بار خود را وزن کند و توزین روزانه توصیه نمی شود.

توصیه می شود طی حداقل یک هفته پس از عمل جراحی بیمار از شهر خارج نشود.

بله، سرعت کاهش وزن طی یک سال ثابت نبوده و ممکن است حتی در همان ماه های اول توقف کاهش وزن را طی چند هفته داشته باشیم.

اگر به مدت سه ماه وزن بیمار ثابت بماند معمولا بیمار به وزن ثابتی رسیده است ولی می تواند با رعایت بیشتر رژیم و افزایش زمان ورزش روزانه به وزن پایین تری نیز برسد.

بیمار در صبح روز عمل جراحی بستری می شود، حدود 90 درصد بیماران فردای روز عمل مرخص شده ولی در مواردی ممکن است نیاز به روزهای بیشتری برای بستری پس از عمل نیاز باشد.

پانسمان های محل عمل جراحی ضد آب بوده و بیمار فردای روز عمل نیز می تواند به حمام برود.

5 روز پس از عمل جراحی بیمار باید پانسمان خود را زیر دوش باز کرده و پس از آن نیاز به پوشاندن زخم ها با پانسمان نمی باشد (در صورت گیر کردن نخ بخی به لباس می توان روی آن چسب زد).

بله، از نخ نایلون جهت ترمیم پوست استفاده می شود که کمترین حساسیت پوستی را ایجاد می کند و در اولین ویزیت پس از عمل در مطب بخیه ها کشیده می شود.

خیر، طی مدت زمان بستری آنتی بیوتیک به صورت تزریقی دریافت کرده و پس از ترخیص نیاز به مصرف آنتی بیوتیک خوراکی ندارید.

بیمار 2 الی 3 ساعت پس از عمل جراحی باید از تخت پایین آمده و راه برود و طی یک ماه اول حداقل روزی 30 الی 45 دقیقه پیاده روی مداوم داشته باشد و در طول روز نیز تحرک کافی داشته باشد و از خوابیدن و به خصوص نشستن طولانی بر روی صندلی اجتناب کند.

بر اساس شدت میزان فعالیت بدنی فرد و مدت زمان ساعت کاری فرد بین 5 تا 14 روز پس از عمل جراحی می تواند به محل کار خود بازگردد.

  • داروهای مربوط به دیابت: بیمار باید میزان قند خون را در دو نوبت صبح و عصر با گلوکومتر اندازه گرفته و یادداشت نماید و در صورت بالا بودن قند خون داروهای مصرفی را با نصف روز قبل از عمل مصرف کرده و دو هفته پس از عمل جراحی با همراه داشتن چارت میزان قند خون خود طی دو هفته به همکار فوق تخصص غدد خود مراجعه مرده تا میزان مورد نیاز فرد به دارو را تنظیم نماید.
  • داروهای مرتبط با فشار خون بالا: ممکن است بلافاصله پس از عمل جراحی نیاز به خوردن قرص های فشار خون کاهش یافته و یا برطرف شود. در نتیجه فقط در صورت بالا بودن فشار خون توصیه به مصرف دارو می شود.
  • داروی کم کاری تیروئید: این دارو از روز بعد از عمل جراحی با همان دوز قبل از عمل جراحی شروع شده و سپس سه ماه بعد از عمل جراحی و انجام آزمایشات تیروئید جدید باید جهت تنظیم و کاهش روز دارو به همکار محترم فوق تخصص غدد مراجعه نماید.
  • داروهای ضد لخته مانند آسپرین، وارفارین و پلاویکس: این داروها در صورتی که حتما نیاز به مصرف آن ها بعد از عمل جراحی باشد را می توان 24 الی 48 ساعت پس از عمل جراحی مجددا شروع کرد.

با توجه به این که عمل جراحی به صورت لاپاراسکوپی انجام می شود شدت درد قابل مقایسه با جراحی باز نبوده و با مسکن های معمول موجود در بخش قابل کنترل است.

توصیه می شود که بیمار از این فرصت استفاده کرده و مصرف دخانیات را به طور کامل کنار بگذارد ولی در صورت اصرار بیمار، بهتر است حداقل طی هفته های اول بعد از عمل مجددا شروع نشود.

به طور کامل توصیه می شود مصرف مشروبات الکلی پس از عمل جراحی به علت داشتن کالری بالا و بروز عوارضی مثل زخم معده و ریفلاکس اسید معده و حتی احتمال مسمومیت قطع شود ولی در صورت اصرار بیمار توصیه می شود که حداقل طی 3 ماه اول مصرف نشده و بعد از آن به صورت خیلی رقیق و در حد ماهی 1 تا 2 بار استفاده شود.

فقط در مواردی که بیمار به علت مشکلات قلبی-ریوی که قبل از عمل بررسی شده و یا این که سن بالا و چاقی بسیار شدید داشته باشد و یا این که متخصص بیهوشی بعد از عمل نیاز بداند که بیمار به ICU منتقل شود، بیمار به بخش مراقبت های ویژه خواهد رفت. در غیر این صورت بعد از عمل بیمار به بخش منتقل می شود.

عمده عوارض جراحی شامل خونریزی و نشت از محل عمل می باشد که تنها در 1 تا 2 درصد موارد دیده می شود و در صورت بروز نیز قابل برطرف شدن می باشد.

طی دوره ای که بیمار با سرعت وزن کم می کند (6 ماه اول) احتمال ساخته شدن سنگ کیسه صفرا افزایش می یابد که با مصرف قرص اورسوداکسی کولیک اسید این احتمال به مقدار چشمگیری کاهش می یابد.

با توجه به کوتاه شدن مدت زمان جراحی با تکنیک های جدید و استفاده از جوراب های ضد آمبولی و تجویز داروهای ضد لخته و پایین آمدن بیمار از تخت در ساعات اولیه بعد از عمل این احتمال به کمتر از یک درصد کاهش یافته است.

با توجه به این که عمل جراحی به صورت لاپاراسکوپی انجام می شود شدت درد قابل مقایسه با جراحی باز نبوده و با مسکن های معمول موجود در بخش قابل کنترل است.

خیر، هیچ مقاله و پژوهشی ثابت نکرده است که بای پس معده ریسک سرطان معده و سایر سرطان ها را افزایش می دهد.

توصیه می شود جداقل تا 12 ال 18 ماه بعد از عمل جراحی بیمار باردار نشود.

ممکن است در معدود مواردی بعد از عمل جراحی اسلیو بیمار درجاتی از تهو و استفراغ را داشته باشد که معمولا موقت و گذرا بوده و بعد از مدت کوتاهی بهبود خواهد یافت.

خیر، تحقیقات نشان داده اند کسانی که دچار چاقی مفرط با BMI بیشتر از 60 هستند در صورت انجام عمل جراحی چاقی 13 تا 18 سال بیشتر از افراد مشابه خود عمر می کنند و کیفی زندگی آن ها نسبت به قبل از عمل بهتر می شود.

ممکن است در افرادیکه میزان زیادی کاهش وزن بعد از عمل داشته باشند و خانم هایی که سابقه نوبت زایمان و افتادگی شکم قبل از عمل داشته باشند درجاتی از افتادگی پوست را داشته باشند که با انجام ورزش منظم و استخر این افتادگی پوست کمتر می شود.

بیمار ممکن است درجاتی از ریزش مو را طی 6 ماه تا یک سال بعد از عمل جراحی داشته باشد که موقت بوده و موهای ریخته بعد از دوره ریزش مو مجددا رشد می کند.

طی تقریبا یکسال پس از عمل جراحی فرد بین 60 الی 80 درصد اضافه وزن خود را از دست می دهد. اگر بیمار رژیم را رعایت کرده و ورزش منظم و مناسب داشته باشد، میزان کاهش وزن بیشتری را تجربه خواهد کرد.

خیر، تحقیقات نشان داده اند کسانی که دچار چاقی مفرط با BMI بیشتر از 60 هستند در صورت انجام عمل جراحی چاقی 13 تا 18 سال بیشتر از افراد مشابه خود عمر می کنند و کیفی زندگی آن ها نسبت به قبل از عمل بهتر می شود.

تحقیقات نشان داده است که با اعمال جراحی چاقی در حدود 50% بیمار نیاز به مصرف دارو مرتفع می شود و در 30 تا 40 درصد بیماران نیاز به مصرف دارو کاهش می یابد و کنترل قند خون بهتد انجام می شود.

در حدود بالای 90% بیماران پس از عمل جراحی دیگر آپنه خواب نخواند داشت که این بهبودی در همان ماه های اول پس از عمل مشخص می شود.