عمل جراحی چاقی لاپاراسکوپی
با مشاهده و مطالعه این صفحه میتوانید اطلاعات ارزشمندی درباره عمل جراحی بایپس معده و چگونگی انجام آن به دست آورید که این اطلاعات میتوانند به شما در شناخت هرچه بهتر این عمل جراحی کمک شایانی نمایند.
عمل بای پس معده چیست؟
در روش بای پس معده ، ابتدا معده را به دو بخش کوچکتر در بالا و بزرگتر در پایین تقسیم می کنیم. سپس بر اساس وزن و قد بیمار قسمتی از روده باریک را قطع شده و به قسمت کوچکتر معده که حجمی حدود ١٠-۵ درصد حجم کلی معده است پیوند زده می شود.
در ادامه سر دیگر قسمت قطع شده روده به قسمت پابین تر روده پیوند می شود. در نتیجه وقتی بیمار غذا میل میکند هم حجم کمتری میتواند غذا بخورد و هم غذای خورده شده از قسمت زیادی از معده و ابتدای روده باریک عبور نمی کند و سطح جذب مواد غذایی کاهش می یابد.
در روش جراحی فوق هیچ قسمتی از معده از شکم خارج نشده و فقط مسیر عبور غذا تغییر می کند.
در اعمال جراحی بای پس قسمت زیادی از معده و درصدی از روده باریک از مسیر دستگاه گوارش خارج می شود بطوریکه وقتی بیمار بعد از عمل غذا می خورد به علت اینکه حجم کمی از معده در مسیر عبور غذا قرار دارد، بیمار نمی تواند زیاد غذا بخورد و چون غذا از قسمت اعظم معده و ابتدای روده باریک عبور نمی کند، میزان کمتری مواد غذایی جذب بدن می شود که به این دو علت بیمار دچار کاهش وزن می شود.
در حال حاضر عمل جراحی بای پس به روش لاپاراسکوپی (جراحی بسته) انجام می شود، بطوریکه به جای یک برش در خط وسط شکم، این عمل از طریق سوراخ های کوچکی به قطر 0.5-1.5 سانتی متر انجام می شود و باعث می گردد عوارض احتمالی جراحی مانند عفونت زخم و احتمال فتق عمل جراحی و مشکلات تنفسی کمتر شده و بیمار دوره ریکاوری کوتاهتر، درد کمتر، بازگشت به محل کار سریعتر و احتمال آمبولی کمتری را تجربه کند.
عمل جراحی بای پس به چه کسانی توصیه می شود
برای اینکه معلوم شود چه کسانی می توانند از این عمل جراحی بهره ببرند، از معیاری به نام بی ام آی (BMI) یا Body Mass Index که ترجمه آن شاخص توده بدنی می شود استفاده می کنیم. که در این فرمول وزن بیمار به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بیمار به متر می شود.
افرادی که بی ام آی بالای 40 دارند، افراد با BMI بالای 35 که دچار مشکلات مرتبط با چاقی شده اند مانند دیابت، فشار خون بالا، چربی خون بالا، مشکلات زانو و کمر درد، و یا بیماریهای تنفسی و مشکلات خواب شده اند، افراد با بی ام آی بین 30 تا 35 در شرایط خاص مانند ابتلا به دیابت نوع دو و با تشخیص پزشک معالج می توانند کاندید مناسبی برای این اعمال جراحی باشند و از نتایج مثبت و مفید این جراحی ها بهره ببرند.
انتظار می رود بعد از انجام این جراحی ها و طی یکسال حدود 60 تا 80 درصد وزن اضافی بیمار کاهش پیدا کند که البته در افرادی که بی ام آی زیر 40 قبل از عمل جراحی داشته اند و اضافه وزن کمتری داشته اند، ممکن است کاهش وزن به میزان 100 درصد اضافه وزن برسد و این افراد بعد از گذشت یکسال از عمل جراحی خود به بی ام آی نرمال یعنی 18 تا 25 برسند که البته رعایت اصول تغذیه و انجام فعالیت ورزشی منظم در رسیدن به وزن ایده آل بسیار موثر می باشد.
افرادیکه تمایل به انجام این جراحی ها دارند ابتدا باید جهت انجام مشاوره به صورت حضوری به مطب تشریف بیاورند. البته برای بیمارانی که در شهرهای دیگر و یا خارج از کشور زندگی می کنند امکان انجام مشاوره بصورت تلفنی نیز وجود دارد.
بعد از انجام مشاوره بر اساس شرح حال گرفته شده از بیمار و سابقه بیماریهای قبلی، لازم است که بررسی هایی قبل از عمل جراحی بای پس برای بیمار انجام شود که شامل آزمایش کامل خون و ادرار، سونوگرافی کامل شکم و لگن، آندوسکوپی و بسته به شرایط بیمار ممکن است بررسی های بیشتر از قبیل مشاوره قلب، مشاوره ریه، عکس قفسه سینه و مشاوره با تخصص های دیگر نیز انجام شود.
مزایای عمل جراحی بای پس
- 1- تهوع و استفراغ کمتر بعد از جراحی نسبت به جراحی اسلیو
- 2- بروز کمتر ریفلاکس یا همان برگشت اسید معده
- 3- کاهش جذب قند و چربی خورده شده توسط بیمار
- 4- میزان کمتر بازگشت وزن بعد از چند سال در صورت عدم رعایت رژیم غذایی و انجام ندادن ورزش منظم
مراقبت های پس از عمل بای پس
مدت زمان بستری بیمار در بیمارستان معمولا محدود به روز انجام جراحی بوده و اکثر بیماران فردای روز جراحی پس از اطمینان از اینکه بیمار می تواند مایعات صاف شده مصرف کند، مرخص می شوند. پانسمان های محل برش های جراحی ضد آب بوده و بیمار فردای روز عمل می تواند استحمام کند ولی توصیه می شود تا سه روز پانسمان روی زخم باز نشود ولی بعد از سه روز باید پانسمان ها برداشته شده و احتیاج به پانسمان مجدد وجود ندارد و می توان روی زخم ها را باز گذاشت و حمام کردن بدون پانسمان بعد از سه روز منعی ندارد. توصیه می شود بیمار جوراب های ضد آمبولی را که قبل از انجام عمل جراحی بای پس پوشیده است، حداقل تا 10 روز به غیر از زمان استحمام از پای خود در نیاورد.
جهت پیشگیری از احتمال آمبولی ریه توصیه می شود بیمار در طول روز تقریبا راه رفته و از استراحت مطلق و نشستن طولانی بر روی صندلی اجتناب کند. تحرک خوب و منظم باعث کاهش تهوع و درد شکم بیمار شده و احتمال بروز مشکلات تنفسی بعد از عمل جراحی را کاهش می دهد.
در صورتیکه بیمار داروی کم کاری تیروئید، داروهای اعصاب و روان و داروهایی که توسط همکاران از قبل از عمل برای بیمار تجویز شده ، و پزشک معالج توصیه داشته که نباید این داروها بعد از عمل نیز قطع شود، مصرف میکند،بیمار می تواند از فردای روز عمل داروهای مربوطه را استفاده نماید.
در هنگام ترخیص از بیمارستان آمپولهایی که جهت رقیق شدن خون و پیشگیری از آمبولی استفاده می شود برای بیمار تجویز می شود و جهت کاهش درد، شیاف استامینوفن و برای کاهش ترشح اسید معده قرص ضد اسید تجویز می شود.
در مورد داروهای فشار خون بالا، دیابت، و چربی خون بالا زیر نظر متخصص مربوطه باید مصرف شوند و امید آن است که این داروها به تدریج در درصد بالایی از بیماران میزان مصرف آنها کم و یا حتی قطع شود.
توصیه می شود بیمار از صبح تا قبل از خواب مرتبا آب و مایعات صاف شده مصرف کند تا دچار کم آبی و به دنبال آن تب، درد شکم، ضعف و بی حالی و همینطور سنگ کلیه نشود.
در صورت بروز تب بالای 38.5 درجه از روز دوم عمل، تشدید تنگی نفس، شدت گرفتن درد شکم، ضربان قلب بالای 100 و کاهش شدید حجم ادرار توصیه می شود حتما با کلینیک تماس گرفته شود و در صورت عدم دسترسی ، بیمار به اورژانس بیمارستانی که عمل جراحی انجام شده مراجعه نماید.
هزینه های عمل جراحی بای پس معده
افرادیکه شاخص توده بدنی یا همان بی ام آی بالای 40 دارند می توانند از بیمه جهت انجام عمل جراحی استفاده نمایند.
بیمه های پایه مانند بیمه تامین اجتماعی با بیمارستان خصوصی قرارداد نداشته و تمام هزینه های بیمار بصورت آزاد توسط خود فرد باید پرداخت شود ولی بعد از عمل جراحی در صورتیکه بیمار با معرفی نامه پزشک معالج قبل از عمل برگ تاییدیه را از بیمه خود دریافت نماید می تواند درصدی از هزینه های خود را بعد از عمل جراحی بای پس از بیمه دریافت کند.
در مورد بیمه های تکمیلی در صورتیکه بیمارستان خصوصی با بیمه فرد قرارداد داشته باشد، بیمار می تواند با اخذ تاییدیه و ارائه آن در روز بستری به بیمارستان، با استفاده ازبیمه تکمیلی بستری شده و هزینه های بیمارستانی از ابتدا توسط بیمه پرداخت می شود و بیمار فقط ملزم به پرداخت فرانشیز در صورت وجود می باشد.
معمولا حتی با وجود بیمه تکمیلی طرف قرارداد با بیمارستان اتاق خصوصی و دو نفره شامل بیمه نمی باشد و بیمار اختلاف قیمت اتاق معمولی یا خصوصی و دو تخته را خود باید پرداخت نماید.
تاثیر جراحی بای پس معده بر دیابت
طی تحقیقی که بر روی 22094 بیماری که از چاقی و دیابت رنج می بردند و تحت عمل بای پس معده قرار گرفتند، به این نتیجه رسیدند که 77 درصد دیابت نوع دو این افراد بطور کامل بهبود یافته و دیگر نیاز به مصرف داروی دیابت نداشتند.
درمان چربی خون بالا به دنبال عمل بای پس
در مقاله ای که بیماران را تا 6 سال پس از جراحی بای پس معده کلاسیک پیگیری کرده است، مشاهده شده که میزان کلسترول در 79 درصد و میزان تری گلیسیرید در 76 درصد بیماران کاهش داشته است.
کنترل فشار خون بالا پس از جراحی بای پس معده
در مطالعات انجام شده بر روی بیمارانی که تحت جراحی بای پس معده قرار گرفته اند به این نتیجه رسیده اند که در 75 درصد بیمارانی که تحت عمل جراحی بای پس قرار گرفته اند، نیاز به مصرف قرص فشار خون بطور کامل برطرف شده است.
بهبود وقفه تنفسی در خواب پس از عمل بای پس
تحقیقات نشان داده است که به دنبال عمل جراحی بای پس و کاهش وزن بالا در این بیماران میزان وقفه تنفس در خواب تا حدود 71 درصد در بیماران کاهش یافته و مشکلات تنفسی و خر و پف بیماران نیز کاهش یافته است.
تاثیر بای پس معده بر کیست تخمدان و پر مویی بانوان
در مطالعه انجام شده در بیماران چاقی که به علت کیست تخمدان و پر مویی تحت درمان بودند و تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، در درصد بالایی از بیماران کیست تخمدان برطرف و یا کوچک شده است و در 52 درصد پرمویی بطور کامل و در 39 درصد بطور نسبی بهبود یافته است.
تاثیر جراحی بای پس بر طول عمر و امراض
در تحقیقی که بر روی 7925 بیماری که تحت عمل جراحی چاقی (اسلیو معده یا بای پس معده) قرار گرفته اند و به مدت 8 سال بعد از عمل بررسی شده اند میزان کلی مرگ و میر در این افراد در مقایسه با بیمارانی که چاق بودند و عمل نکرده بودند، 40 درصد کاهش یافته بود.
میزان مرگ و میر به علت مشکلات قلبی 56 درصد، مرگ ناشی از سرطان 60 درصد و مرگ و میر ناشی از دیابت کنترل نشده تا 92 درصد کاهش یافته بود.
کاهش ناباروری در بانوان به دنبال جراحی بای پس معده
ناباروری در افراد چاق بیشتر از جمعیت با وزن نرمال می باشد. تحقیقات نشان داده است که 58 درصد از بیماران چاقی که از ناباروری رنج می بردند و تحت عمل جراحی چاقی (بای پس معده یا اسلیو معده) قرار گرفتند، پس از کاهش وزن توانستند بدون اقدامات کمکی باردار شوند.
نتیجه گیری پایانی
همانگونه که در مقاله اشاره شد منشا بسیاری از بیماریهایی که افراد با آنها درگیر هستند و از آنها رنج می برند، چاقی و اضافه وزن مفرط است و با درمان این بیماری می توان بسیاری از بیماریهایی که از آن ناشی شده است را بطور کامل کنترل و درمان کرد و بسیاری دیگر از بیماریهای دیگر نیز اثرات مخرب کمتری بر بدن خواهند داشت بطوریکه می توان ادعا نمود با درمان چاقی با انواع عمل های جراحی چاقی مانند بای پس معده یا اسلیو معده می توان زندگی سالم تر و شاداب تری را تجربه نمود.